Cute Onion Club - Onion Head

Pages

Tuesday, February 7, 2012

Hyepp,guys ! Slamat malm smua :) hari ni sya maw kongsi pasal rahsia diet 4 negara.hmmpp..amacam..sudi baca ?? hehehe..law sudi truskan baca yh,erm..yg kurang sudi tu..sudi2 kan dri bca ya,tdak dipaksa cuma kongsi ilmu yg didapat.Okey,jgan melalut.Empat negara yang sya maw kongsi tu adalah negara Perancis,Jepun,Germany && China,sory yah..tuk negara korea sya tidak ada.haha...Tapi malam ni sya kongsi tuk satu negara dulu,boleh bha kan ??..First country ialah Japan atau dalam bahasa melayu Jepun.Untuk pengetahuan  semua,masyarakat jepun ini,mengamalkan diet yg dipanggil 'berhenti sebelum kenyang".Hurm,,macam besa ta dgrkan ??.
Meh..sya cerita..
Meskipun kehidupan masyrkat Jepun ni cepat & pantas,namun untuk makan mereka memerlukan masa yg lama .Maw taw npa ?? sebab mereka perlu menikmati makanan tersebut.Senangkan sebab nya !.Prinsip yang mereka pegang adalah makan dengan perlahan setiap kali waktu makan.slowly makan bah !. Misalnya,jika ada upacara minum teh,masyarakat jepun perlu masa yang lama untuk menikmati aroma teh tersebut yang harum.Bagi mereka,upacara minum teh melibatkan 5 pancaindera,starting with see,mndgar bunyi teh saat dituang ke dalam cawan,mengambil,menikmati keharumannya dan finally merasai kehangatnnya dan kelazatannya.Rahsia lain mereka ialah ,mereka sentiasa mempraktikkan HARA HACHI BU,iaitu berhenti makan setelah 80% kenyang.Amacam,interesting kan,diet diorang ni.Di sini sya maw kongsi sikit tips diet yang sya dapat..

Ingat yah!

> Nikamti makanan satu persatu.Bermula dgan sayuran ( sebagai pengganti salad) dan di akhiri dengan lauk dan nasi.Selepas itu,barulah pemanis mulut.

> Berhenti makan saat rasa kenyang.Jika terasa sayang tuk membuang lebihan makanan tersebut,biarkan seketika,rehat dan sambung makan.

> Kamu smua boleh cuba makan menggunakan piring yang kecil agar kuantitinya tidak berlebihan.

bha,,tu setja tuk kali ni.peace okey :D.

::thanks a lot tuk majalah REMAJA dgan info ini.tmbahkan knowledge sya taw ::

No comments:

Post a Comment